Ako hodnotia program Erasmus+ v Írsku učitelia? Toto sú ich dojmy

Hoci sme o vzdelávaní učiteľov v zahraničí v rámci Erasmus+ vedeli už dávno, stále nám chýbalo akési „nakopnutie“ dať sa do takého projektu. Vždy keď bola možnosť absolvovať nejaké školenie na zefektívnenie vyučovania, neváhali sme a prihlásili sme sa, no bolo to stále len v rámci nášho regiónu. No aj napriek tomu sme potom diskutovali o tom, že by to chcelo niečo viac, niečo iné, proste niečo nové a intenzívnejšie. Ako hodnotíme Erasmus+ v Írsku?

Prvotný nápad vznikol pred jednou z budov Cambridge University v meste Cambridge, kde sme boli na výlete, keď sme polemizovali o tom, ako by bolo fajn, keby naše vlastné deti mohli aspoň v rámci Erasmu tu študovať. Vtedy sme si povedali, že to skúsime my, učiteľka angličtiny a učiteľka matematiky a biológie, zúčastniť sa projektu “Mobilita pracovníkov v oblasti školského vzdelávania v rámci programu ERASMUS+” v zahraničí, keďže sme vedeli, že sa tu dajú absolvovať „erasmovské“ štruktúrované kurzy a sú na vysokej profesionálnej úrovni. Písal sa rok 2019.

Hlavnú myšlienku projektu sme mali, ktorou bola metóda CLIL na 1. a 2. stupni a to z toho dôvodu, lebo na našej škole sa organizovali tématické dni a workshopy v anglickom jazyku, do ktorých sa zapájali aj učitelia, ktorí angličtinu na škole neučia, či už dodaním materiálov, ich spracovaním a pod. Ďalšou myšlienkou bolo získať a naučiť sa najnovšie metódy a trendy vyučovacieho procesu, aby naša škola napredovala, do toho sme zahrnuli aj využívanie technológie a rôznych IKT učebných platforiem, nevyhnutných pre školu v 21.storočí. Nakoniec sme sa do projektu prihlásili štyria učitelia, bol január 2020 a projekt sa začal písať. Juraj Smolka, študijný poradca Cambridge Study, nám krok po kroku s trpezlivosťou ukázal ako napísať projekt, pri písaní nám radil a konzultoval s nami. Lenka Činčalová ako advisor v rámci kurzov v zahraničí nám starostlivo pomáhala s výberom kurzov, aby sa nevytratila hlavná myšlienka nášho projektu. Taktiež komunikovala so školou Bell v Cambridge, vybavovala nielen kurzy, ale aj ubytovanie, počas Covid lockdownu a cestovných obmedzeniach s nami bola neustále v kontakte a povzbudzovala nás či radila, ako máme ďalej postupovať.

Mesiac po odovzdaní projektu prišiel prvý lockdown. V júni 2020 prišlo oznámenie, že náš projekt bol úspešný, no hosťovská škola Bell presunula prezenčné vyučovanie o rok. Počas tohto obdobia Lenka nám podávala najnovšie informácie ohľadom našich kurzov a stále bola s nami v kontakte. To sme ešte netušili, koľko zmien nás postretne. Prvou zmenou bolo, že z našich štyroch kurzov budú len dva kurzy uskutočnené prezenčne. S Lenkou  sme sa stretli a nakoniec sme našli adekvátne riešenie. No ďalšou zmenou bolo to, že dvaja naši kolegovia sa nemohli kvôli rodinným a zdravotným problémom spôsobeným Covidom zúčastniť prezenčných kurzov a vycestovať na dva týždne do zahraničia. Našťastie sme mali vopred určených náhradníkov, ktorí spĺňali podmienky pre ciele nášho projektu. Tretia zmena bola tá, že ambasáda Spojeného kráľovstva ešte v júni nevedela povedať, ako to bude s podmienkami vstupu do jej krajiny. S Lenkou, ktorá mimochodom v tom čase mala dovolenku, sme sa znova spojili a hľadali riešenia: Maltu či Írsko? Najvhodnejšou zmenou boli kurzy v Írsku, v Dubline, ktoré organizovala škola InterEducation. Hoci v tom čase, keď sme sa rozhodli pre túto školu, aj v Írsku bola povinná karanténa pre všetkých, no Ambasáda v Írsku nás oboznámila, že podmienky by sa mali zmierniť šesť dní pred našim príchodom, čo sa aj našťastie stalo, keďže sme všetci plne zaočkovaní a nakoniec sme tieto obmedzenia vďaka tomu nepociťovali.

Erasmus+ v Írsku

Erasmus+ v Írsku si učitelia pochvaľujú aj vďaka zdieľaní skúseností si inými, zahraničnými kolegami

Zúčastnili sme sa dvojtýždňového pobytu a výučby v Dubline (25.7. – 7.8.2021) a hoci to nebol vysnívaný Cambridge, vôbec neľutujeme, pretože škola InterEducation a mesto Dublin boli nad naše očakávanie! Škola InterEducation nám poskytla nielen workshopy a praktické cvičenia, ale umožnila nám vstupy do rôznych múzeí a galérii, jeden deň sme mali vyučovanie aj v Dublinskom hrade. V rámci kurzov sme sa dozvedeli o írskej kultúre, tradíciách, komplikovanej histórii, ktorú nám s ľahkosťou vysvetlil lektor Ivan Robertson. Komunikoval a diskutoval s nami, poradil nám, kde sa nachádzajú zaujímavé veci v Dubline, ktoré sú spojené s históriou a ktoré sme pravdaže po škole išli aj navštíviť.

Tak sme sa dostali aj na miesta, ktoré nie sú pre bežných turistov tak známe. Napríklad sme sa tak dostali k pamätníku Famine (Veľký hladomor) mimo turistického centra, kde sme objavili Most Samuela Becketta a na základe toho si jedna z nás od tohto známeho Dublinčana Becketta kúpila knihu v miestnom kníhkupectve. Tu sme si nakúpili literatúru v angličtine, ktorú budeme používať aj v rámci našich vyučovacích predmetoch. Stretli sme sa aj s riaditeľom dublinskej základnej školy, ktorý nám porozprával, ako funguje školský systém v Írsku. Počas tohto stretnutia sme spoločne diskutovali, ako fungujú školské systémy, vyučovanie, zadávanie domácich úloh, poskytovanie voľnočasových aktivít školou aj v iných krajinách, napr. v Španielsku, Poľsku, či Maďarsku, pravdaže aj my sme rozprávali o Slovensku. Najviac sme sa tešili na hodiny úžasnej lektorky Lucy Norris, z ktorých sme si odniesli neskutočné množstvo nápadov, najnovších metód a foriem vyučovania, materiálov, ktoré chceme zužitkovať v nasledujúcom školskom roku, a to nielen v rámci vyučovania anglického jazyka a metódy CLIL. Nezaplatiteľné sú aj nápady, ktoré sme si povymieňali s pani učiteľkami z iných krajín, najmä s tými, ktoré chodievajú každý rok na kurzy v rámci Erasmus+ aj do iných krajín. Naše diskusie pokračovali aj po vyučovaní, dokonca aj večer na internáte.

Vždy po vyučovaní sme sa vybrali spoznávať nové miesta Dublinu a na internát sme sa vracali večer. S ubytovaním sme boli veľmi spokojné, každá sme mali svoju izbu s vlastnou kúpeľňou a WC, od centra mesta to bolo chôdzou cca 15 minút. My sme si však kúpili cestovnú kartu Leap, aby sme všetko časovo postíhali a čo najviac videli, a taktiež zažili pravú írsku atmosféru. Na záver však môžeme len povedať, že škola InterEducation a mesto Dublin nás prekvapili v tom najlepšom slova zmysle, či sa to týka kurzov, pamiatok a zaujímavých miest, ale miestnych ľudí. Hoci sme naše kurzy absolvovali v dobe plnej obmedzení a opatrení kvôli Covidu, školu InterEducation a mesto Dublin môžeme len odporúčať.

Pani učiteľky a učiteľ z CZŠ Zaymusa v Žiline

Poďte aj vy na učiteľský kurz do Írska

Prinášame vám skúsenosti, zážitky a hodnotenie študentov, ktorí sa rozhodli pre štúdijný pobyt v zahraničí.

Viac o mne >